ویپ (VOIP) چیست: سوالی است که ممکن است برای افراد زیادی به وجود آمده است. ویپ یا همان VOIP از عبارت VOICE OVER IP گرفته شده و به معنای صدا بر روی بستر IP است. به عبارت ساده تر، در سرویس VOIP از شبکه های کامپیوتری برای انتقال صوت استفاده می کنند و ارتباط صوتی از این طریق برقرار می شوند. شاید تصور کنید که شبکه VOIP فقط مربوط به حوزه اینترنت باشد، اما این گونه نیست و از سرویس VOIP می توان به صورت مستقل در شبکه های محلی استفاده نموده و از قابلیت های پیشرفته آن استفاده کرد.
در واقع، به جای سانترال های قدیمی می توان یک مرکز تلفن VOIP استفاده کرد. استفاده از این تکنولوژی به جای سانترال های قدیمی بسیاری از محدودیت ها را بر طرف کرد و مشکلات سانترال آنالوگ را ندارد.
ماهیت ویپ (VOIP) چیست و چگونه کار می کند؟
ویپ (VOIP) یا آی پی تلفنی، امکان استفاده از اینترنت در حین مکالمات تلفنی را فراهم می کند. بر خلاف خطوط تلفنی سنتی، تکنولوژی VOIP از فناوری دیجیتال استفاده می کند و برای به کارگیری آن به یک اتصال برودکست مانند DSL نیاز است. از طریق این تکنولوژی، تبدیل سیگنال های آنالوگ به داده های دیجیتال انجام می شود. در صورت پرداخت هزینه آی اس پی می توان از تکنولوژی VOIP در سراسر دنیا استفاده کرد.
حال باید بدانیم که هدف از تکنولوژی ویپ (VOIP) چیست، هدف اصلی استفاده از این تکنولوژی،جبران ضعف ها و محدودیت هایی است که در ارتباط تلفنی بر بستر شبکه های محلی به وجود می آید. کارایی شبکه تاثیر زیادی در کیفیت این مکالمات خواهد داشت، به گونه ای که هر تاخیر در تبادلات شبکه باعث افت کیفیت محسوسی در مکالمات خواهد شد. پروژه های VOIP در صورتی موفق خواهند شد که سازمان ها جهت ارتقاء کارایی شبکه محلی و توسعه تجهیزات دسترسی به شبکه تلاش کنند.
با استفاده از سوئیچ تلفن میتوان در منازل مسکونی یا سازمان ها از سرویس VOIP استفاده کرد. همچنین، کاربران از طریق یک آدابتور میتوانند از تلفن های معمولی نیز استفاده کنند، البته زمانی که شما از این تکنولوژی استفاده میکنید، مخاطب شما متوجه آن نخواهد شد.
محققان و کارشناسان پیشگام درعرصه های علمی به این نتیجه دست یافتند که می توان سیگنال ها را در مسافت های طولانی ارسال کرد، البته قبل از آن، باید سیگنال های آنالوگ از طریق یک مبدل به داده های دیجیتال تبدیل شوند و در نقطه پایانی نیز با استفاده از مبدل دیجیتال به آنالوگ، داده های دیجیتال را به داده های آنالوگ تبدیل کرد.
تکنولوژی ویپ (VOIP) نیز به همین صورت کار می کند. در این تکنولوژی، داده های دیجیتال شده در مقصد به داده های صوتی تبدیل می شوند. تبدیل سیگنال های آنالوگ به داده های دیجیتال امکان کنترل کردن راحت تر این داده ها را فراهم می کند.
بسته های IP شبکه مبتنی بر پروتکل TCP/IP را تشکیل می دهند. این بسته ها شامل یک HEADER و یک PAYLOAD هستند که برای مبادله داده استفاده می شوند.
مزایای VOIP چیست؟
-سیم کشی مجزا نیازی ندارند
در این تکنولوژی، برای برقراری ارتباط از بستر خطوط تلفن استفاده می شود. علاوه بر این، در صورت جا به جایی کاربر، نیاز به سیم کشی در محل جدید نخواهد بود.
-امکان بر قرار کردن کنفرانس های صوتی و تصویری
استفاده از تکنولوژی VOIP جهت برقراری تماس های صوتی و تلفنی باعث کاهش هزینه ها خواهد شد. همچنین، از این تکنولوژی می توان برای بر قراری کنفرانس های تصویری و صوتی در مسافت های طولانی نیز استفاده کرد.
-ادغام کامپیوتر های شخصی با دستگاه تلفن
امروزه در سازمان ها و سیستم های خانگی، استفاده از نرم های تلفنی در حال گسترش است. از نرم افزار های تلفنی می توان به جای IP-PHONE استفاده کرد که تنها به یک HANDSET نیاز دارد.
-کاریران در خارج از سازمان نیز می توانند به صورت رایگان تماس بر قرار کنند
بر قراری تماس های اینترنتی در خارج از سازمان نیز ممکن خواهد بود. این امر موجب پایین آمدن هزینه ها و سهولت تماس تلفنی می شود.
-گسترش آسمان
برای افزودن کاربر جدید به این سیستم نیاز به کابل کشی مجدد نیست.
-مدیریت آسان و متمرکز
تکنولوژی VOIP این امکان را در اختیار کاربران قرار داده است که از طریق شبکه نیز بتوانند تنظیمات لازم را انجام دهند. به عنوان مثال، می توانند کاربران جدید را به سیستم اضافه نمود یا گزارش گیری کنند.
از دیگر مزایای VOIP می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-ارائه تمامی خدمات مخابراتی با کمترین هزینه
-سازگاری با سیستم های مختلف و امکان توسعه
-به علت ادغام شبکه تلفنی و دیتا، هزینه های مربوط به پشتیبانی و نگهداری پایین می آید
تکنولوژی ویپ (VOIP) چه امکاناتی را در اختیار کاربران قرار می دهد؟
از جمله امکانات تکنولوژی VOIP می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-ضبط مکالمت
-تبادل پیام صوتی
-ارسال فکس
-امکان نصب تلفن های نرم افزاری جهت برقراری کارکنان سازمان در سرتاسر دنیا
-VOICE MAIL TO FAX
-امکان قرار گرفتن مخاطبان در صف انتظار در صورتی که شما مشغول مکالمه تلفنی باشید
-گزارش گیری از تمامی تماس های کاربران